tirsdag 15. oktober 2013

Magnesiummangel - og litt til... kaffe og sjokolade, for eksempel (;

Mangel på magnesium er langt vanligere enn overskudd, og årsaken kan være tap fra nyrene eller tarmen ved diaré. Medfødte nyredefekter, diabetes og økt tyroksinproduksjon kan også gi magnesiummangel. Redusert inntak kan forekomme ved feilernæring og alkoholisme. Det kan være mangel på magnesium i cellene selv om serumnivået er normalt.

Symptomer på magnesiummangel kan likne symptomer på kalsiummangel (hypokalsemi). Det kan opptre leggkramper, rastløse bein, muskelsvakhet, kramper i spiserøret (øsofagusspasmer) og problemer med å svelge. Alvorlige mangelsymptomer er høyt blodtrykk, hjertesvikt og arytmi, og det kan oppstå apati og depresjon. Langvarig magnesiummangel kan føre til økt kolesterol i blodet (LDL og VLDL) og dermed økt risiko for iskemisk hjertesykdom (infarkt). Tilskudd av magnesium sammen med B6 om kvelden virker søvnfremmende, og kan dessuten virke lindrende på PMS og problemer i overgangsalderen.

Kostkilder:
 Grønne bladgrønnsaker, fullkorn, mørk sjokolade, nøtter og kaffe. Spesielt høyt innhold av magnesium finnes i gresskarkjerner, kakaopulver, hvetekli og -kim, sesam- og solsikkefrø, nøtter og mandler, havregryn, bønner og erter, brun ris, tofu, bokhvete og byggryn, rugmel og -brød, dadler og brennesle. Den sydafrikanske teen Rooibus inneholder mye magnesium og er koffeinfri. Den kan virke beroligende ved sengetid, og kan også gis til små barn. (Den brukes blant annet ved spedbarnskolikk.)  ”Hardt” vann i områder med mye dolomitt eller kalkstein kan inneholde betraktelige mengder magnesium. 


(Kilde + mye mer spennende, lærerikt og interessant lese-stuff)


Fra før av kjenner jeg til at magnesium kan hjelpe mot voksesmerter. 


Finner ingenting om når på døgnet magnesium helst bør inntas, da...

Min kjære forlovede: Svelg tabletten unna sammen med kaffe og sjokoladen, du (:

(Vi takker ett eller annet ukeblad for en eller annen artikkel om magnesium, som
vi kom over da jeg var hos frisøren i forrige uke.)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar